Ontdekken

“Ik doe alleen wat ik zelf wil” (deel 2)

In Ik doe alleen wat ik zelf wil  vertelt beeldend kunstenaar Frank E Hollywood over zijn kunst, stigma’s en het vrouwelijk lichaam. Klik op deze link voor deel 1. Hieronder het vervolg.

 

“Een vrouw is meer dan de optelsom van al haar delen”

 

Heb je altijd inspiratie voor opdrachtgevers of eigen werk?

“Als je creatief bent, ben je nooit níet aan het werk. Ik zou ongelukkig worden juist als ik stil moest zitten en het dan tot me moest laten komen, maar soms heb ik geen inspiratie.”

Wanneer komt er bij jou niets uit?
“Kijk, je kunt creëren vanuit het licht en creëren vanuit het duister. Ik creëer vanuit het licht. Je kunt bijvoorbeeld veel mooie dingen maken als je superverdrietig of heel boos bent. Ik kan dan ook dingen maken, maar dat gaat me minder goed af.”

Je maakt veel portretten van vrouwen, waarom juist vrouwen?
“Een vrouw kan heel fragiel en tegelijkertijd krachtig zijn. Dat is heel bijzonder.”

 

“Ik creëer vanuit het licht”

 

Kunnen mannen dat niet?
“Mannen kunnen wel óf fragiel, óf krachtig zijn, maar om dat in één beeld te vangen is voor mij onmogelijk. Er zijn vast hele goede kunstenaars die het wel kunnen, maar ik niet. Persoonlijk ervaar ik als man ook niet dat ik beide dingen in een keer kan zijn.”

Kan iedereen je vragen om een portret te maken?
“Vragen staat vrij, maar ik neem de opdracht niet altijd aan. Het is altijd afhankelijk van of ik vind dat iemand mooi is op doek, wat trouwens niets zegt over werkelijke schoonheid.”

Heb je altijd een band met degene die je portretteert?
“Als ik iemand portretteer, ga ik altijd in gesprek met mensen. In dat opzicht probeer ik iemand te doorgronden. Bij een vrij werk, zoals Kim Kardashian in Aleppo, is het anders. Ik zal haar nooit in de ogen kunnen kijken, maar als ik portretteer wil ik iemand altijd gezien, gevoeld, en aangeraakt hebben. Er moet altijd wel iets bijzonders in zitten.”

 

“Als ik portretteer wil ik iemand altijd gezien, gevoeld, en aangeraakt hebben”

 

 

Wat is voor jou het verschil tussen schoonheid en esthetiek met betrekking tot het vrouwelijk/menselijk lichaam?
“Het is gevaarlijk als ik ga vertellen wat wel en niet vrouwelijk is, want ik ben geen vrouw. Als ik zeg dat ik het scheppend vermogen van een vrouw mooi vind, dan krijg ik de vraag: “Maar als ze geen kinderen kan krijgen, is ze dan geen vrouw meer?”

Zijn borsten daarom overbodig in je werk?
“Dat weet ik niet. Ik vind niet dat ik het weg hoef te laten, maar als het niet nodig is, laat ik het weg. Een vrouw is meer dan de optelsom van al haar delen. Er zielt iets in iemand dat diegene vrouw maakt. Daarom kan een iemand die zich van binnen vrouw voelt maar man geworden is, net zo vrouwelijk zijn. Een transseksueel kan toch ook een vrouw zijn? Ik zie dat probleem echt niet. Je kijkt naar iemand. Die ogen, daarin kan je iemand zien, daarin kan je vrouw zien. Borsten zijn bijzonder, maar het lichaam is esthetisch, de bezieling is de vrouw.”

 

Frank E Hollywood ontwierp in samenwerking met condoommerk Safe een condoomhoesje voor stichting Orange Babies. Het condoom kost €1, de volledige opbrengst gaat naar Stichting Orange Babies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je een robot? *